Budućnost IT(i)

Od kad sam se vratila iz Sjedinjenih Država u Srbiju često čujem kontradiktorne komentare. Sa jedne strane mnogi pričaju kako posla nema i jako ga je teško naći (što se na našim prostorima vrti kao pokvarena ploča), a s druge strane čujem kako i kada ima posla, teško je naći adekvatne radnike. Saznala sam o kampanji Studiraj i ti IT pa odlučila da napišem koju reč o tome, jer mislim da treba planirano i s razlogom usmeravati srednjoškolce da upišu i studiraju ono sa čim će imati što više šansi za pronalak posla u budućnosti.

Kada sam upisivala fakultet, iskreno, nisam gledala koja zanimanja su tražena već šta je ono što ja volim da radim. Jedan od osnovnih životnih principa o kome smo pričali na času liderstva na univezitetu u Minesoti je – „follow the joy“, ili prati ono što voliš i što te čini srećnim. To je i dalje moj glavni kompas (ili da iskoristim savremenije poređenje – moj GPS) za odluke u životu. Šta god da radiš – prati sreću tj ono što te čini srećnim i ispunjenim. Međutim, i pored toga vredi imati široke vidike i ispitati šta su trenutni trendovi u tvom okruženju, šta se traži i kako uklopiti ono što volimo sa onim što je traženo.

Uopšte me ne čudi što srednjoškolci, sa 18 godina, kada im se postavlja to bitno (i strašno) pitanje – šta ćeš da studiraš (poznatije kao „šta ćeš biti kad porasteš?“), ne znaju i nemaju odgovor. Ja ga, sa 22, još uvek tražim a znam i mnoge starije ljude koji i dalje nemaju jedan odgovor na to pitanje ili ga često menjaju. U tom slučaju je posebno dobro istražiti koja grana nauke se trenutno najbrže i najviše razvija i za čime će u budućnosti biti dosta potražnje i posla, pa onda krenuti ka tome i od toga.

Ja završavam novinarstvo ali se neću baviti time, bar ne u tradicionalnom smislu. Bez obzira na to što studiram novinarstvo, svaki predmet na mom departmanu na univerzitetu u Minesoti je sadržao primere tehnoloških inovacija i kako i koliko je tehnologija protkana kroz novinarsku profesiju. To nije slučaj samo sa novinarstvom već sa bukvalno svim profesijama. Sve i da ne želite da se bavite informacionim tehnologijama, znanje iz IT-a je potrebno za obavljanje bilo kog posla. Znanje je moć, a znanje i tehnologija omogućavaju moć mnogo većih razmera.

Čitam skoro oglas za posao globalnog koordinatora komunikacijama i u uslovima piše da prednost imaju oni koji znaju osnove web dizajna i HTML-a. U mnogim konkursima za posao piše da je poželjno imati znanje u programiranju/pravljenju i održavanju web sajtova/korišćenju određenih programa itd. Što znači da ste, ukoliko ta znanja posedujete, u samom startu u prednosti u odnosu na one koji ta znanja i veštine nemaju.

Poznajem puno njih koji su završili elektrotehnički fakultet i skoro svi su pronašli posao i rade – za sebe ili za nekog, domaću ili inostranu kompaniju, u svojoj ili nekoj drugoj struci ali koristeći IT veštine i znanje. I sama često tražim pomoć od nekog od njih oko svog sajta, sajta moje organizacije, programa koji ne znam kako da koristim i ostalih tehnoloških stvari koje shvatam da moram da naučim da bih mogla da idem u korak sa današnjicom.

Ne treba studirati informacione tehnologije samo zato što postoji velika potražnja za IT stručnjacima među poslodavcima već i zbog toga što tehnologija menja svet, ljude, način razmišljanja, olakšava život, ubrzava posao, spaja kontinente, kulture i svetove. Mnogi TED govori su upravo o tome i često su nam na časovima puštali neke. Na primer, Kevin Kelly priča o tome kako je bilo koja velika promena u svetu nastala uz pomoć tehnologije. Mnogi autori, istraživači, naučnici se bave istraživanjem upravo tehnologije, njenim uticajem, mogućnostima, kako i koliko menja nas i koliko mi menjamo svet uz pomoć nje. Ken Auletta, Clay Shirky, Evgeny Morozov, Sherry Turkle su samo neki od njih.

Neki smo pri kraju studija i nećemo upisivati još jedan fakultet, ali neki sad birate i možete da sa svim ovim informacijama i mogućnostima date šansu studiranju IT-a. Možda ćemo kroz koju godinu čitati o vama kao o Pejdžu i Brinu koji su u garaži pokrenuli Google, ili ćete već, na vama svojstven način, doprineti svetu i pozitivnim promenama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Analogične priče

Moj newsletter iznenađenja. Ne znaš kad će tačno da ti stigne u inbox, ali obećavam ti da će priča biti vredna tvog vremena.

Unesite ključne reči za pretragu: