Zašto se treba prijaviti na program razmene

Krajem maja vratila sam se sa Global UGRAD programa razmene koji omogućava studentima prve, druge i treće godine da provedu godinu dana na studijama u SAD-u potpuno besplatno. Studenti koji apliciraju i prođu proces selekcije se šalju na neki od univerziteta širom Sjedinjenih Država.

Jedna godina na američkom univerzitetu košta više desetina hiljada dolara, a studenti koji su na ovom programu pored toga što ne plaćaju ništa, tokom tih godinu dana dobiju i mesečnu stipendiju i plaćen studentski dom, menzu i let do mesta gde im se nalazi koledž koji će pohađati i nazad (do Srbije).

Konkretno, na Univerzitetu u Minesoti na kom sam ja studirala, godina za nerezidente je tada bila oko $25.000 a za stanovnike Minesote je oko $15.000 – $18.000. Živeti u studentskom domu je skuplje nego živeti u privatnom smeštaju oko fakultetu. Ono što je takođe drugačije nego kod nas je cena udžbenika – tamo su udžbenici vrlo skupi, znaju da koštaju i oko $100 a nekad i nekoliko stotina dolara.

Ovo je drugi program razmene u kom sam učestvovala i bio je jednako life-changing. Iako sam bila starija (prvi put sam za SAD otišla sa 15 godina, drugi put sa 22), bilo mi je vrlo izazovno ali fantastično iskustvo koje je mnogo uticalo na mene. Ništa ne može da nas promeni koliko iskustva kroz koja prođemo. Posebno ako su na potpuno drugom kontitentu, daleko od svih i svega što znamo. 

Zašto se treba prijaviti na program razmene i studirati (bar neko vreme) u inostranstvu:

1. i osnovno: Ako se ne prijavljujete za mogućnosti, nećete ih ni dobiti – dajte sebi šansu!

2. Sjedinjene Države možda nisu svakom „zemlja snova“ ali sigurno imaju bolji obrazovni sistem od nas (što i nije tako teško)

3. Postoji velika verovatnoća da mnogo više zavolite ono što studirate ili da shvatite da vas interesuje nešto potpuno drugačije (jer ćete moći da birate i predmete sa drugih departmana)

4. Počećete da vrednujete mnogo više ljude, stvari i mogućnosti koje imate kod kuće

5. Poželećete da mnoge ljude, stvari i mogućnosti koje ste tamo upoznali i stekli „presenete“ kući

6. Naučićete, videćete i saznate šta je customer service (to mi nemamo… u poređenju sa njima)

7. Moći ćete da probate hranu iz skoro svih krajeva sveta

8. Shvatićete šta zaista znači raznovrsnost (diversity) i koliko smo svi mi slični i različiti

9. Na raspuste i slobodne dane od oko 9 meseci imaćete samo otprilike mesec i po, ali ako se dobro organizujete i dovoljno uštedite moćićete da obiđete predivne turističke atrakcije i destinacije

10. Videćete šta su prava sniženja

11. Upoznaćete sebe. Promenićete se. Postaćete samostalniji.

12. Velika je verovatnoća da ćete postati finiji i kulturniji (osmeh na lice, briga o okolini itd.)

13. Imaćete jedinstveno iskustvo zbog kojeg više nećete gledati na svet isto jer vi nećete biti isti

14. Strah vas je pri pomisli da treba napustiti sve poznato i otići u nepoznato, sami, na godinu dana – krećite se u pravcu svojih strahova! Izađite iz zone komfora. Jedino tako možete da se razvijete.

15. Shvatićete da jeste možete i umete mnogo više od onoga što ste mislili

Ovaj video klip snimljen je prošle godine u ovo doba na Univerzitetu u Minesoti, gde sam studirala. Radi se o fleš mobu u Carlson školi menadžmenta. Pogledajte, predivno je – Carslon School of Management Flash Mob

Ko odluči da se prijavi – srećno! 🙂

Ana B.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Analogične priče

Moj newsletter iznenađenja. Ne znaš kad će tačno da ti stigne u inbox, ali obećavam ti da će priča biti vredna tvog vremena.

Unesite ključne reči za pretragu: