Veruj da možeš da imaš sve

Da mi je neko rekao da ću pisati ovaj post ne bih mu verovala. Nikada nisam bila sportski tip i ubedila sam sebe da to nije za mene. Da se umoriš, oznojiš, mučiš a da ti sve to bude zabavno niti je logično niti moguće. Činilo mi se da je drugima lakše. Oni se manje umore, brži su i spretniji, pa me malo bilo sramota i nije mi se ni išlo na bilo kakve treninge.

Ja sam više osoba koja voli da čita, uči i bavi se umnim pre nego fizičkim radom. Skoro sam i pisala o knjigama koje preporučujem. Smatrala sam da se ljudi dele na one koji vole da budu fizički aktivni i vreme ulažu u treninge i na aktivnosti napolju, i na nas, koji vreme provodimo u biblioteci, ulažemo u čitanje, pisanje, organizovanje događaja, posao itd. Verovala sam da kada čitaš učiš i radiš moraš da uglavnom sediš, ne možeš i da dižeš tegove. A kada u nešto veruješ, onda to postane (tvoja) stvarnost.

Sve dok jednog dana nisam odlučila da želim da imam sve. Žana Poliakov je u nekoj svojoj knjizi napisala „Be all you can be.“ Možemo da budemo sve što želimo i jedina ograničenja koja postoje na ovom svetu su ona koja sama sebi postavimo. Sada se pitam zašto sam samu sebe sve ovo vreme ograničavala? Verovatno sam bila lenja, i možda mi je bilo lepše i lakše da verujem da ne mogu imati zategnuto telo a da neku drugu aktivnost ne žrtvujem, ali mi je neizmerno drago što sam to svoje uverenje promenila! To što sam svesno uvela pozitivnu naviku u svoj život me ne čini sada fitnes ekspertom, ali ovaj blog pišem jer ako sam mogla ja, možete i vi. A sigurna sam da se mnogi i dalje nećkaju i planiraju da počnu od (čuvenog) sutra ili počinju pa odustanu.

"Želiš rezultate? Oni ne dolaze besplatno."
„Želiš rezultate? Oni ne dolaze besplatno.“

Kako početi?

„Ako želiš nešto što do sada nisi imao, moraš početi da radiš stvari koje do sada nisi radio.“
Svaki početak je težak. Pogotovo ako treba da započnete nešto što ranije niste radili i što vam se ne radi. Razmišljajte o “zašto” – zašto i koliko želite zdrav život, zategnuto telo, zdrave navike, kondiciju? Koliko želite da se osećate udobno u farmericama, da vam ne smeta stomak kada se obuvate, da budete zadovoljni svojim izgledom? Ne čekajte dan kada ćete iznenada dobiti neverovatnu želju i energiju, kada ćete se osećati odmorno i spremno za trening, jer se to neće desiti, već samo počnite! Bez prevelikog razmišljanja, planiranja i filozofije, samo krenite! Dok vaš mozak shvati šta se dešava, vi ste već na pola treninga, a ko još odustaje kad je stigao do pola? Što pre počnete trening, pre ćete ga završiti a onda ćete se osećati fantastično i imaćete energiju koju možete preneti na ostatak dana i druge aktivnosti.

Kako održati motivaciju?
Što više vremena ulažete u nešto i radite na nečemu, to postaje vrednije u vašim očima. Isto važi i za vaše telo – kada kontinuirano ulažete vreme i trud u treninge, vaše samopouzdanje će porasti.

Ne treniram zato što to mnogo volim već zato što za sebe želim samo najbolje u svakom pogledu i aspektu i spremna sam da za to radim i da se potrudim. Ne možemo ući u drugo telo, već moramo da čuvamo i negujemo ono koje imamo.

Dan ima 24 sata i nemojte sebe da lažete čuvenom rečenicom „nemam vremena“, jer u 24 sata sigurno možete naći 30-60 minuta za jedan trening:

„Jedan sat treninga je 4% tvog dana. Nema izgovora!“

Sve što je zaista vredno imati ne stiče se preko noći, a da bi se zadržalo ključna je kontinuiranost. Možda u početku ne vidite rezultate, možda u nekom trenutku rezultati stagniraju, ali razlika se uvek vidi i oseti. Ako mislite da ne možete više, samo probajte još malo i videćete da možete još. Svaki put tako i iznenadićete sami sebe. Mozak često ume da zavara i da nas natera da pomislimo kako nešto ne možemo, ali ako ga ne slušamo i nastavimo dalje, shvatićemo da ipak imamo još snage. Ovaj princip je primenljiv i na druge aspekte života.

Koliko je potrebno da se navika stekne?

Negde sam pročitala da je potrebno 15 dana da se stekne navika. Možda neka navika, ali ne svaka. Sigurna sam da nije isto ako želite da steknete naviku da svakog dana jedete čokoladu ili da svakog dana trenirate. Meni je i 20-og i 30-og i 60-og dana bilo teško kad pomislim da moram na trening, ali sam čvrsto odlučila da tu naviku steknem, koliko joj god vremena bilo potrebno da se stekne.

Kao cilj sam sebi postavila da moram da treniram minimum 3 puta nedeljno i instalirala sam aplikaciju „Nexercise“ u koju uredno beležim sve treninge, što mi pomaže da budem disciplinovana i ispoštujem dogovor sa samom sobom. Ti dogovori su, znate i sami, najvažniji. Postoji mnoštvo aplikacija, nisam isprobavala druge, ako imate neku da preporučite, pišite, volela bih da saznam?

Ishrana

Dobar trening neće „opravdati“ ili „anulirati“ lošu ishranu. Ako radite jake treninge, teška i nezdrava hrana će prestati da vam prija jer od nje ume da bude muka. Na internetu možete naći milion saveta o zdravoj ishrani, samo proverite da su tekstovi stručni tj. da postoji naveden izvor informacija, da se tekst bazira na činjenicama i istraživanjima, a ne na mišljenjima i iskustvima, koja su individualna.

Nismo roboti i naiđu dani kada nam volja nije toliko čelična. Kondicija i mišići ne mogu da se streknu za jedan dan, ali dobra vest je da ne mogu tako brzo ni da se izgube. „Ako ste imali jedan loš dan to ne znači da imate loš život.“ Ako vodite računa šta jedete i redovno trenirate a onda dođe dan ili period kada ste pod stresom i stavite u usta sve što se jede i dođe pod ruku – nema veze! Vratite se na pravi put što pre i nastavite tamo gde ste stali. Nemojte zbog tih nekoliko dana da odustanete od svega i bacite u vodu sve prethodne dane, nedelje, mesece.

Sve što vam je potrebno već imate

Ukoliko, kao ja, ne volite da gubite vreme u putu do teretane i nazad (pogotovo ako je loše vreme), vaša soba i youtube je često sve što vam je potrebno za odličan trening. Ukoliko imate možete koristiti i tegiće i podlogu za pod. Probala sam razne treninge koji mogu da se pronađu na netu, ali sam se zadržala na Jillian Michaels programima jer, ukoliko ih redovno radite, morate da vidite rezultate! Ona je postala poznata kao trener u čuvenom američkom „The Biggest Loser“ takmičenju, i autor je mnogih knjiga na temu treninga i zdrave ishrane. Treninzi su ozbiljni i jaki ali ako želite rezultate spremni ste da radite, zar ne? Neki od treninga koji (provereno) daju rezultate:

30 day shred –  traje ukupno 30min; za one koji hoće da smršaju, poenta je da se trenira svakog dana, prvih 10 dana se trenira prvi nivo, drugih 10 drugi i trećih 10 treći. Promene ćete sigurno uočiti već na pola.

Cardio kickbox – traje 30minuta,  fantastičan cardio trening, nisu potrebni ni tegići ni podloga za pod.

No more trouble zones – traje sat vremena, uglavnom trening za snagu, sa kratkim cardio intervalima, za celo telo, ako niste u kondiciji, očekujte dobru upalu

Banish fat, boost metabolism – sat vremena, nisu potrebni tegići, fokus treninga je cardio ali je dobar i za mišiće. Ako niste u kondiciji, pravite pauze jer nećete izdržati bez njih.

BeFit je super kanal sa treninzima i savetima, a generalno na youtube-u možete naći svašta, pa se zabavite isprobavajući. Ukoliko ste spremni da platite, možete naći još veću riznicu online treninga i sigurno će vam nešto odgovarati.

Fitnes Blender je kanal koji sam skoro pronašla i oni takođe imaju dobre treninge. Treba stalno menjati i raditi različite vežbe da se telo ne bi naviklo i da bi efekat bio veći.

Za kraj, ako volite izazove i želite jedan mazohistički trening, onda preporučujem Christine Salus – 1000 calorie HIIT workout, pa srećno i javite kako ste prošli! Ako znate za još neke dobre kanale i treninge, šaljite/pišite!

Svi koji kada me sretnete pitate šta mi je, da li sam dobro i zašto sam toliko smršala (8kg), odgovor je u ovom postu. Ništa drugo nije u pitanju. Recept je, dakle, disciplina, volja, poštovanje dogovora sa samom sobom, (video) treninzi i kontinuiranost.

"Ako ti ne predstavlja izazov, neće te promeniti."
„Ako ti ne predstavlja izazov, neće te promeniti.“

5 Responses

  1. Jedan odličan, iskren tekst. ,,Bez prevelikog razmišljanja, planiranja i filozofije, samo krenite! Dok vaš mozak shvati šta se dešava, vi ste već na pola treninga, a ko još odustaje kad je stigao do pola? Što pre počnete trening, pre ćete ga završiti a onda ćete se osećati fantastično i imaćete energiju koju možete preneti na ostatak dana i druge aktivnosti.“ – Upravo tako! Svaka čast. 🙂

  2. Ja se stalno borim sa motivacijom i dosljednosti 🙁 prvo što je sve orijentirano na one koji žele smršaviti a što je s onima koji se žele zdebljati i učvrstiti a da ne pirčam o posebnoj prehrani koji niti jedan trener ne zna napraviti -.- strašno, ali hvala na ovim linkovima, baš ću pogledati ako mogu naći nešta za sebe…bog nam pomogo 😀

    1. Ja sam u početku radila treninge kako bih smršala ali kada sam došla do željene težine onda sam se prebacila samo na treninge za snagu kako bih održavala ono što sam stekla, tako da se sve može 🙂

      Možda ako bi otišla kod nutricioniste oni bi trebalo da znaju da naprave tačan plan o ishrani 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Analogične priče

Moj newsletter iznenađenja. Ne znaš kad će tačno da ti stigne u inbox, ali obećavam ti da će priča biti vredna tvog vremena.

Unesite ključne reči za pretragu: