10 pravila za pisanje udžbenika

S obzirom da je sezona ispita još uvek u toku, koleginica Mima i ja smo u pauzi od učenja i tokom naleta inspiracije, povedene prethodnim iskustvom i istraživanjem, smislile 10 jednostavnih pravila koje treba da sledi svako ko želi da napiše udžbenik iz politike. S obzirom da su ova pravila prilično opšta i jednostavna, zaključile smo da mogu da se primenjuju za pisanje knjige iz bilo koje oblasti tj predmeta. Samo sledite sledeća pravila pri pisanju udžbenika i ta knjiga će garantovano biti neviđeni uspeh:
1. Piši tako da i sam ne razumeš to što pišeš, a da tvoji čitaoci to razumeju još manje!
2. Koristi što više pre svega latinskih reči, a zatim i francuskih, engleskih i nemačkih. Cilj toga je da ti izgledaš veoma pametno a da čitaoci ništa ne razumeju.
3. Ako ne citiraš bar 10 različitih ljudi u 11 rečenica, a pri tom svi oni pričaju potpuno isto samo na različit način, ništa nisi objasnio!
4. Neka ti rečenice budu duge minimum 5 redova i sa najmanje 8 zapeta! Zapravo što više apozicija, to bolje, jer će biti manje jasno!
5. Neka ti fus note budu bar pola strane duge, u suprotnom ništa nisi objasnio kako treba!
6. Ako za literaturu nemaš bar 390 knjiga, nemoj ni da počinješ da pišeš!
7. Ako razumeš šta su mislioci i mudraci navedeni u tekstu hteli da kažu, sa tobom nešto mora da nije u redu.
8. Kad sumirate rečenicu počnite je sa „Rečju,“ ili „Ukratko,“ i završite je na petoj strani od započete, tako da čitaoce samo zbunite još više!
9. Kad objašnjavate jedan pojam, činite to uz pomoć drugih, čitaocima jednako nepoznatih i nejasnih pojmova!
10. Piši tako da i sam ne razumeš to što pišeš, a da tvoji čitaoci to razumeju još manje.
Sada kada smo vam odale ove tajne pisanja dobrog udžbenika, možete odmah krenuti sa pisanjem! Slobodno nam se pohvalite kako napreduje, i ako vam treba još koji savet, ne oklevajte da pitate.
Što se studenata tiče, ne preostaje mi ništa drugo nego da im poručim – uradite nemoguće – položite ispit!:

Ana B. i Milica J.

One Response

  1. heheheh većina udžbenika iz kojih studenti u Srbiji uče i spremaju ispite su napisane ovako.dodala bih još jedno pravilo11. Potrudi se da tvoja knjiga doživi dosta izdanja. Gde će studenti generacije 2007 učiti iz knjige koja ja napisana 1990 uz komentar '17 dopunjeno i izmenjeno izdanje' (ovo dopunjeno se odnosi na promenu uvodne reči, a izmenjeno je da u 90% slučajeva u knjizi SFRJ promenjeno u RS) 😀

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Analogične priče

Moj newsletter iznenađenja. Ne znaš kad će tačno da ti stigne u inbox, ali obećavam ti da će priča biti vredna tvog vremena.

Unesite ključne reči za pretragu: