Istorija nas ničemu nije naučila

Kad sam bila mlađa nikako mi nije bilo jasno zašto moram da učim šta se desilo tamo neke godine, i kako se zove neki veliki vojskovođa iz Prvog svetskog rata, kao ni zašto je bitno znati sve ostale istorijske činjenice. Da se kolokvijalno izrazim – bila sam u fazonu – to je bilo, prošlo i šta sad mene briga? Kažu mi da bi razumeli sadašnjost i eventualno predvideli ponešto iz budućnosti, moramo znati istoriju. 
Tako sada ja na fakultetu imam predmet istorija novinarstva. Nisam očekivala, ali baš je zanimljivo. Hitler je preko radija prenosio nacističke poruke sledbenicima. Gebels je smišljao Hitlerovu senzacionalističku propagandu kako bi manipulisali narodom. Zemlje koje su bile u ratu uvek su putem medija javljale samo o pobedama svoje vojske nad suparničkom, a nikad o žrtvama tog rata. (to je valjda ostavljalo psihološki utisak kod naroda da treba da podržavaju borbu i politiku zemlje) Čak su čitave zemlje bile uvođene u rat uz pomoć medija. Smatra se da je Velika Britanija uvukla SAD u Drugi svetski rat upravo manipulacijom – plasiranjem lažnih informacija.  I tada su znali (i vešto koristili tu informaciju) da pojedinac ima svest, a da masa nema – i onda su naravno sve smišljali tako da bude namenjeno masi i da pokreće na bunt, akciju, mržnju, borbu. 
Da se ovo ne pretvori u neku lekciju iz istorije – Da li mislite da je sada bilo šta drugačije? 
(Dok sam ja slušala ova predavanja, reakcija mi je bila – pa i sada se dešavaju upravo iste stvari! Doduše, na malo sofisticiraniji način, ali poenta je ista!)
Jeste imamo sad tu slobodu govora i medija, i o ovome se ne priča javno, ali kada malo bolje pogledate – sve što se današ dešava na medijskoj sceni je – manipulacija, propaganda, pažljivo birana jednostrana informacija (ali tako da deluje kao da je objektivna), sa što više senzacionalističkih naslova, servirano tako da masi koja to čita, i koja ne mućne previše glavom, izazove burne reakcije. 
Interesantan je podatak da samo 10% sveta uživa u 90% informacija. Pa sad vi vidite kolika informaciona nejednakost vlada trenutno, i ko diktira koje se vesti gde plasiraju (i kad, kako, zašto…). I iznenađujuće je saznanje o tome koliku moć nosi informacija i šta je sve sposobna da uradi!
Ostala mi je u sećanju rečenica profesora metodologije – „Na fakultetu vas učimo da ne verujete nikome. Ne treba čak ni meni da verujete.“ U prevodu – misli svojom glavom!
Ne čudi me uopšte što je Robin Sharma u pravilima za ispunjen život stavio – Iskuči TV, a odmah zatim – Prodaj TV! Ja bih tu čak rekla – ugasi to i baci ga kroz prozor (mada treba proveriti da ni-kriv-ni-dužan prolaznik ne strada, a i bolje je ipak odneti TV na reciklažu ili uraditi već nešto korisno s njim). Ali u svakom slučaju, poenta je ista – bez TVa i manipulativnih vesti, svima bi nam život bio mnogo lepši! (Neću uopšte da pričam o emisijama koje zaglupljuju i koje su u kategoriji „Najgluplje emisije na svetu“, poput Šopingholičarke u doba ekonomske krize – i kakav je to uopšte naziv? Ili si kupohiličarka ili si shopaholic, kakav je to sad hibrid od reči?! Pa onda menjam ženu, trenutak istine, farma, domaćine oženi se i… auu, bolje da ne nastavljam, trebaće mi novi blog post za sve ovo!) Zato ja lepo ugasim TV i (Puf! Desi se magija!) – mnoge gluposti nestanu! Veoma je prosto, možete i vi da probate! 🙂
Postoji još jedan citat koji pamtim iz davnina, i glasi – „Istorija nas je naučila tome da nas istorija ničemu nije naučila.“ Na žalost, sve više vidim da je zaista tako. 
Za kraj, ostavljam vas da razmišljate više i dublje o svemu što vidite/čujete/pročitate. Ponekad ništa nije onako kako izgleda. Imate svoju glavu – koristite je!
Ana B.

4 Responses

  1. Dobar blog post Anci :)) Malo ima danas ljudi koji znaju da koriste svoju glavu a da ne podlegnu carima konformizma 😀 Nikom nije u interesu progresivno razvijanje kritickog misljenja kako bi narod bio manje submisivan, i ne tako prijemciv za razlicite gluposti koje svakodnevno moze da cuje na TVu 🙂 Propale bi nam skoro sve televizije… 🙂

  2. Ana ja sam ODUSEVLJENA! U potpunosti sam saglasna sa svim sto si rekla! Samo imam jednu primedbu, nisi me citatirala za shopingholicarku. 😛 Tuzicu te za autorka prava. 😀 Slaim se naravno. Ukljuci mozak, iskljuci tv!

  3. Anci ako te ova tema vec zanima, pogledaj film Zlatni kompas, mene je odusevio jer upravo prica o ovome sto si pisala, a animirani je film za decu i odrasle 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Analogične priče

Moj newsletter iznenađenja. Ne znaš kad će tačno da ti stigne u inbox, ali obećavam ti da će priča biti vredna tvog vremena.

Unesite ključne reči za pretragu: