Ne čekajte, već ih zgrabite čim ih ugledate!

Pre nekoliko dana sam saznala da je Global UGRAD Program u Srbiji ugašen. To je program koji me je poslao da završim godinu dana fakulteta u Sjedinjenim Državama. To je program koji me je mnogo promenio i uticao na moj život. Zahvaljujući njemu, ja sam izrasla u bolju osobu, razvila se i naučila mnoge stvari.

Kampus Univeziteta u Minesoti, East Bank
Kampus Univeziteta u Minesoti, East Bank

Pre nekoliko godina nisam bila sigurna da li uopšte treba da se prijavim. Bila sam u dugoj vezi koju nisam želela da napustim. Prijatelji su mi ovde, zabava je ovde, zašto bih želela da odem? Biće drugih mogućnosti, govorila sam sebi. Kako se poslednja šansa za konkurisanje bližila, shvatila sam da je to ono što želim. Donela sam odluku, poslala aplikaciju i dobila stipendiju koja mi je promenila život (naravno, čitav proces je mnogo komplikovaniji od toga kako ga opisujem ovde, ali da skratim priču).

Konačno sam videla kako izgleda visoko kvalitetno obrazovanje (u Srbiji toga nema). Možda deluje smešno i banalno, ali saznala sam kako je učiti iz knjiga koje su štampane u tekućoj godini. Shvatila sam i da je moguće zainteresovati se za svaki predmet zbog načina na koji ga prezentuju. Obišla sam mesta o kojima sam sanjala, proširila vidike, izazvala svoj način razmišljanja. “Putovanje je trajalo deset meseci, ali kada sam se vratila, to više nisam bila ja. To nisam bila ja uopšte.”

foto citat ana brzakovic

U vreme kada sam se prijavljivala nisam mogla ni da pretpostavim da će progam biti kasnije ugašen, niti da će mi promeniti život na način na koji jeste. Gledajući unazad, shvatam koliko sam bila srećna što sam donela ispravnu odluku i nisam dozvolila strahu da me savlada. Mnogi studenti sada više neće imati tu mogućnost. Da sam duže čekala, ne bih je imala ni ja.

Kao osoba koja je još jednom uvidela važnost korišćenja mogućnosti koje postoje, kažem ti da nikad ne dozvzoliš da ti udobnost trenutnog života stane na put daljem ličnom usavršavanju. Nemoj da ostaneš zarobljen u svojoj zoni komfora jer to nije mesto gde ćes se promenitii, razviti i napredovati! Nemoj da počneš da razmišljaš: “ Biće drugih prilika”, “Mogu da odložim ovo do sledeće godine”, “Nisam siguran/a, možda ne uspem.” Istina je sledeća: možda neće biti druge šanse za tu mogućnost. Ne čekaj već je zgrabi! Da, možda nećeš uspeti da je dobiješ, ali se bar nećeš osećati krivim što nisi ni pokušao.

Ako se prijaviš, a to što želiš ne dobiješ, bićeš razočaran, ali ćeš u isto vreme osećati i neku vrstu olakšanja jer znaš da si pokušao. Moći ćeš da nastaviš dalje bez osećaja krivice i kreneš u potragu za drugim mogućnostima. Ukoliko se ne prijaviš, uvek ćeš imati iznad glave oblačić sa mišlju: “Možda bih uspeo da sam pokušao.” To nije nešto sa čime želiš da živiš. Veruj mi.

Najvažniji sastojak koji će ti uvek biti potreban kada se prijavljuješ za bilo šta što želiš je – hrabrost! Da, možda postoje još mnogi koji žele isto što i ti. Postoje i oni koji su možda pametniji ili kompetentniji od tebe i konkurencija može biti jaka. Ali ako ti ne veruješ u sebe, kako će bilo ko drugi? Ako pokušaš, ništa ne gubiš, ali ako ne probaš, možeš propustiti iskustva koja ti mogu promeniti život. Imaj hrabrosti da uradiš ono što te plaši. “Moramo se kretati ka našim strahovima.”

Deo marketing tima TEDxUMN-a
Deo marketing tima TEDxUMN-a

Pa, s obzirom na to da živim ono što pričam, ovaj post koristim kao aplikaciju za poziciju Community menadžera u Pioniri Communications. Videla sam mogućnost koja mi se sviđa i sigurno neću proći pored nje a da ne probam da je dobijem. Ako vam se dopao tekst i ako želite da me podržite u apliciranju za ovaj posao, lajkujte i/ili podelite ovaj tekst.

Nakon što to uradite, učinite još i meni, sebi i svetu uslugu i iskoristite mogućnosti koje postoje i koje vas privlače. Ne čekajte, već ih zgrabite! Krenite ka svojim snovima. Samo oni koji idu ka svojim snovima su oni koji će ih stići i ostvariti.

Hvala vam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Analogične priče

Moj newsletter iznenađenja. Ne znaš kad će tačno da ti stigne u inbox, ali obećavam ti da će priča biti vredna tvog vremena.

Unesite ključne reči za pretragu: