Remarkable 2 – Svi rokovnici i sveske u jednom uređaju

Za Remarkable2 znam već neko vreme, sa njim me je upoznala drugarica Mima, ali sam tek nedovno prelomila da ga kupim. To je uređaj koji izgleda kao tablet samo je tanji, nema osvetljenje, ne šteti očima i služi samo za pisanje. Na njemu se piše kao na regularnom papiru, osećaj je baš sličan (možete da ruku držite na njemu i ne aktivira se ekran na svaki dodir, već samo na olovku), a pruža mnogo više mogućnosti od regularnog papira.

Koristim ga netšo više od mesec dana i to skoro svakodnevno, privatno i poslovno, više puta dnevno (volim da pišem).

U ovom tekstu vam pišem svoje utiske i komentare o Remarkable2 uređaju, koji nije toliko poznat kod nas. Možda zato što nije baš jeftin (u zavisnosti od konfiguracije izađe oko 500 ili više EUR), a i zato što ga još uvek ne dostavljaju ovde. Ako je neko zainteresovan da ga kupi, moraćete da ga poručite da stigne u neku EU ili US zemlju. Elem, na ovom mom referral linku imate 40 EUR popusta pri kupovini.

Inače, ovaj tekst pišem na Remarkable-u, pa ču ga konvertovati u kucani tekst i poslati sebi na mejl da ga objavim.

Najvažniji benefiti koje sam dobila od kada koristim Remarkable2:

1. Mogu da pišem tekstove – privatne i poslovne bez gledanja u monitor računara sve vreme. Sve pišem na njemu pa konvertujem u kucani tekst i pošaljem sebi. Meni je baš bio problem da, nakon pola dana gledanja u računar zbog posla, ponovo uzmem laptop da bilo šta pišem. I kada imam inspiraciju za neki tekst, nije mi se gledalo u ekran. Imam osetljive oči koje počnu da peckaju i suze posle par sati ekrana. Remarkable nema ekran koji šteti očima – bukvalno je kao sivi papir.

2. Ne moram da „prelistavam“ uređaj kao što moram rokovnik da bih našla šta sam pisala na prošlom sastanku. Sada svaki klijent ima svoj folder i Remarkable digitalnu svesku koju čim otvorim vidim šta smo pričali prošli put. To mi je u regularnom rokovniku uvek bio problem. Pa sam imala par rokovnika i pokušavala razne vrste organizacija, ali uvek sam morala da listam i tražim gde sam beše šta pisala prošli put.

3. Beleške sa sastanka mogu direktno da pošaljem klijentima, bez gubljenja vremena prekucavanja. Ovo mi je posebno značajno i za koučing klijente jer sam do sada uvek prepisivala pa slala, a sada sve to završim u dva klika. Ovo inače može da bude simpatično i za privatne poruke – jer uopšte ne morate da konvertujete vaš pisani rukopis u typed text, već možete da vašom rukom pisanu poruku pošaljete kao pdf osobi kojoj želite 🙂

4. Nosim samo Remarkable svuda sa sobom a ne 2 ili 3 različite sveske/rokovnika. Uvek sam imala privatni i poslovni rokovnik i odvojeno svesku za dnevnik. Sada nosim samo jedan uređaj i sve je tu, lepo organizovano u različitim folderima (kako priliči jednoj Devici :)).

Šta je još važno da znate:

1. Možeš da biraš „papir „na kojem pišeš. Imaš različite vrste papira – od regularnih linija (različitog razmaka) i kockica preko tačkica, čisto belog papira, to do liste i još dosta različitih varijanti. Mislim da možeš i da negde kupiš template koji želiš pa ga ubaciš, mada to još uvek nisam pokušavala.

2. Treba da menjaš tipse. Tipse su minice na Remarkable olovci. Ja ovo nisam znala, ali kad ga kupiš, Remarkable stigne sa čini mi se 9 tipsi (minica) za olovku. Jedna minica traje od 3 nedelje do mesec i po, dva, u zavi­snosti od toga koliko često pišeš. Minice se kupuju dodatno isto na Remarkable sajtu i nisu skupe, tako da mogu da kažem da su fino to smislili da ipak moraš da nešto kupuješ stalno nakon što kupiš uređaj. Potrebno je menjati minice jer se promeni osećaj kada pišeš i oštrina olovke. Sa svežom minicom je baš isti osećaj kao da pišeš olovkom, a što je olovka „tuplja“ to je osečaj slabiji tj lošiji. Piše na sajtu da u nekom trenutku olovka prestane da piše mada ja još nisam došla dotle.

3. Možeš da biraš olovku sa ili bez „gumice“ na vrhu. Ja sam uzela ovu bez ali ako bih nešto menjala to je olovka – da ne moram da klikćem u meniju sa strane i prebacujem sa olovke na gumicu. Mada to realno nije neka komplikacija 🙂

4. Možeš da biraš vrstu olovke sa kojom pišeš – penkalo, grafitna olovka, hemijska olovka, fine liner, marker – i bukvalno je osečaj baš takav kao da zaista pišeš takvom olovkom koju si izabrao. Možeš da menjaš i debljinu linije, a ima i opcija kucanja na tastaturi.Postoji i futrola koja ima tastaturu, pa ko više voli da tipka tako neka izvoli. Ja sam baš želela da pišem rukom.

5. Kada prebaciš tekst sa pisanog rukom u kucani važno je da izabereš jezik na kom je pisano da bi uređaj što bolje mogao da protumači reči. Ako pišeš na srpskom, treba da izabere hrvatski jer još uvek nema srpskog pa je ovo najpribližnije.

6. Potrebno je da prođeš kroz tekst i izmeniš sitne greške kad ga uređaj prebaci u typed text. Većinu slova i reči pogodi, recimo da nekih 70% dobro prebaci tekst, ali nekad stavi razmak gde ne treba ili stavi č umesto ć ili pogrešno prebaci slovo. Dešava se isto da neke delove teksta prebaci potpuno sve u velika slova (jer razlikuje velika i mala tj. štampana i pisana, ali sve se to reši prebacivanjem u lowercase na kompu)

7. Možeš da selektuješ i pomeraš cele delove teksta koje si pisao/la – i to je odlična stvar koja je u običnoj svesci nemoguća (osim ako ne iscepaš papir)

8. Odlično čita PDF-ove i možeš da pišeš, potpisuješ ili podvlačiš PDF dokumente. Kindle je i dalje #1 za čitanje kniga ali kako nije dobar za PDF, Remarkable je super alternativa.

9. Futrolu biraš. Ja sam uzela crnu, kožnu, mada je i ona siva, najjeftinija odlična zato što sadrži pregradu za olovku. Olovka se magnetom kači za uređaj sa strane ali je nezgodno kada ga držiš u tašni jer lako može da ispadne ili se „zakači“ za nešto drugo metalno. Ja olovku najčešće držim negde odvojeno u tašni, da je ne bih izgubila. Da kupujem ponovo mislim da bih uzela skuplju olovku a jeftiniju futrolu.

10. Remarkable možeš da povežeš sa bilo kojom cloud memorijom koju koristiš. Ja sam ga povezala i sa OneDrive-om i sa Google Drive-om pa mogu tako da razmenjujem dokumenta. Postoji za komp add-on koji se zove „Read on Remarkable“, pa tako može lako sa kompa da se neka dokumenta prebace na uređaj. Remarkable ima i svoj neki cloud connect ali ga ja nisam probala.

11. Možeš da ga koristiš i tokom online sastanaka za crtanje ili za objašnjenja jer ima „present with Screen Share“ opciju. To još nisam isprobala ali planiram.

Proces poručivanja i instaliranja

Remarkable se ne dostavlja u Srbiju. Verovatno zahvaljujući našim divnim poštama. Ja sam poručila da mi stigne dok sam bila na Web Summitu u Lisabonu. Stiže DHL-om i ceo proces je odlično organizovan. Na sajtu možeš da pratiš gde je uređaj trenutno. Možeš da izabereš da ti ga dostave u neku njihovu kancelariju koja ti je najbliža.Ja sam izabrala tu opciju, pa sam ga pokupila na lokaciji 10 minuta od mog smešteja.

Remarkable ima odličan onboarding email sistem. Pre nego stigne uređaj šalju ti osnovne info i šta da očekuješ, zatim šalju kako da upališ i registruješ uređaj i tutorijal za osnovno korišćenje. Vremenom šalju i dodatne informacije, objašnjenja, predloge ali tako lepo doziraju da su korisni a nisu dosadni.

Šta bih volela da je drugačije?

  • Backlight – trenutno nema pozadinsko svetlo, što znači da vam u mraku treba svetlo da biste pisali. Kindle ima odlično svetlo koje ne smeta očima, a možeš da čitaš i u mraku i na jakom suncu, pa verujem da postoji način da se i ovde tako nešto implementira
  • Bilo bi super kada bi mogla na klik da promenim na koji jezik da mi prebaci tekst za „convert to typed“. Trenutno se to opcija koja se traži u podešavanjima, a bilo bi mnogo lakše ako možeš da kad klikneš na convert to text da izabereš jezik. Posebno je ovo korisno za ljude koji pišu često na više jezika. Verujem da nas je malo takvih, ali svakako bi bilo korisno.

Kao zaključak mogu da kažem da sam veoma zadovoljna i da uređaj vrlo preporučujem. Zamenjuje različite sveske i rokovnike, odlično može da se sve organizuje. Osećaj pisanja je fantastičan. U dva klika se sve prekuca u kucani tekst i pošalje mejlom bilo kome. Ko god voli ili zbog posla često piše – ovaj uređaj je odličan.

Slobodno iskoristi moj link sa popustom od 40 EUR za kupovinu novog Remarkable2.

Ako imaš još neko pitanje na koje nisam odgovorila, piši mi u komentaru pa ću tekst dopuniti odgovorima.

Ako već nisi na mojoj mejling listi, prijavi se ispod i na mejl ti stižu Analogične priče – interesantne priče i lekcije iz života, kao i preporuke za čitanje, gledanje, slušanje, mogućnosti za posao, saradnju. Delim sve što mislim da može da ti bude korisno 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Analogične priče

Moj newsletter iznenađenja. Ne znaš kad će tačno da ti stigne u inbox, ali obećavam ti da će priča biti vredna tvog vremena.

Unesite ključne reči za pretragu: