Sitnice prave razliku: Đavo (ni)je u detaljima?

*Ovaj tekst je poslat kao newsletter svima koji su prijavljeni da primaju mejlove od mene. Retko prebacujem te mejlove u blog postove, ali mislim da je korisno da ovaj bude objavljen. Ako nisi prijavljen/a na moju mejl listu a želiš dva puta mesečno da dobijaš koristan i zanimljiv sadržaj, prijavi se ovde.

Koliko se bavite sitnicama i detaljima, a koliko često pomislite: ma i neću napraviti neku razliku ako uradim tu jednu malu stvar?

Promena od 1%

Čitam fantastičnu knjigu Džejmsa Klira, Atomske navike (kod nas je izdaje Finesa i trebalo bi da imate dodatni popust uz kod anabrzakovic) i baš me je navela na razmišljanje.

Džejms objašnjava koliko ljudi zanemaruju moć malih navika i sitnih izmena u ponašanju koja mogu napraviti ogromnu razliku tokom vremena. Da bi to ilustrovao kaže:

„Zamislite da letite iz Los Anđelesa do Njujorka. Ako pilot koji leti iz LA-a pomeri smer za samo 3.5 stepeni južno, sletećete u Vašington DC umesto u Njujork. Tako mala razlika se uopšte ne primeti pri poletanju jer je nos aviona pomeren samo par centimetara, ali kada tako preleti preko celih Sjedinjenih Država, završiš nekoliko stotina kilometra dalje od mesta kuda si krenuo. Slično tome, minimalna promena u tvojim dnevnim navikama može da odvede tvoj život na potpunu drugu destinaciju. Pravljenje izbora koji je 1% bolji ili 1% gori se čini potpuno nevažnim u trenutku, ali kada to posmatrate kroz dane, mesece i godine, upravo ovakvi izbori prave razliku između toga ko ste i ko želite da postanete. Uspeh je proizvod dnevnih, malih navika, a ne jedinstvenih velikih životnih transformacija.

Male aktivnosti svakog dana

Gledala sam skoro i webinar o biohackingu, o tome kako i po čemu se razlikuje koliko imate godina biološki (u zavisnosti od toga kad ste rođeni) a koliko imate godina metabolički (u zavisnosti od toga kako živite i kako se ponašate prema svom telu). Ako vas tema interesuje, možete da pogledate ovaj masterclass ovde (na engleskom).

Kaže ovaj Ben Grinfild (stručnjak iz oblasti fitnesa i biohackinga) kako često zanemarujemo sitne pozitivne i zdrave navike koje možemo da radimo svakodnevno zato što su – previše sitne. Sigurno ste čuli i dobili savet da, dok telefonirate, šetate po kancelariji ili sobi umesto da sedite. Ili da, dok kuvate kafu, možete da radite čučnjeve. Kad se probudite možete nekoliko minuta da radite vežbe istezanja.

Čini nam se da su sve te aktivnosti toliko male, kratke i sitne da i neće napraviti neku razliku. Mislimo da ako stvarno hoćemo da izgledamo dobro, da se zategnemo, da budemo zdravi, moramo da provodimo sate u teretani, na trčanju ili baveći se nekim sportom. 

A zamislite sada da svakog dana jedete štanglu čokolade, sedite pola sata duže nego što to inače radite i pojedete trećinu kesice čipsa. Kako bi se to odrazilo na vaše telo i zdravlje kroz nekoliko nedelja i meseci?

Za te negativne sitnice jasnije vidimo posledice, a ove pozitivne male promene zanemarujemo, jer mislimo da neće mnogo toga promeniti. 

I tako skliznemo ka uverenju da su sitnice – nebitne i kada posmatramo jednu izolovanu sitnicu, ona zaista tako i deluje. Malo i ne previše važno.

Sitnice prave razliku

Međutim, sitnice prave razliku. 

„The difference between something good and something great is attention to detail.“

Možda vas neće pozvati na razgovor za posao jer vaš CV ima par sitnih slovnih grešaka i u nekom delu nije lepo formatiran. A možda kupite sebi prolazak u sledeći krug testiranja za neku poziciju nekim lepim, sitnim, neočekivanim gestom.

Priča meni moja drugarica kako joj je baba davala savete o vezi (jeste, sve babe to vole da rade). Rekla joj kako ako se sa partnerom ne slažeš oko krupnih i velikih stvari, to i nije toliko strašno, važne su one sitne, svakodnevne. Ona zbunjena, pita kako to da velike stvari i odluke nisu bitne? 

Kuću ili stan kupujete jednom ili par puta u životu, objašnjava baba, auto kupujete možda svakih nekoliko godina i sve te velike, krupne odluke i stvari nisu previše česte. Sve i da se oko toga posvađate i da imate problema da se dogovorite, to dođe, prođe i ne bavite se krupnim pitanjima često. Sitnice i svakodnevna pitanja su ono što je mnogo veći problem. Ako ne možete da se dogovorite oko svakodnevnih obaveza, poslova, ako su odluke koje se donose često uvek tema rasprave, ako nemate sitnih lepih iznenađenja i zajedničkih aktivnosti… onda ta veza neće dugo opstati.  

Kada ste poslednji put uradili nešto lepo za nekog ko vam je drag? Ne nešto veliko i krupno, ne zato što je rođendan ili godišnjica ili neki poseban dan već nešto jednostavno, sitno i slatko bez ikakvog povoda i razloga? Makar to bila lepa poruka, posvećeno kvalitetno vreme, cvet, čokolada, večera ili neki lep gest? 

Bog je u detaljima

Čitam kako je ova izreka koju sam napisala na početku mejla – Đavo je u detaljima zapravo pogrešna tj izmenjena… Prava izreka je Bog je u detaljima. Kažu da je to čuvena izreka u svetu arhitekture i označava da treba obratiti pažnju na male stvari kako bi se ostvarili značajni rezultati. Često se koristila u umetnosti. 

Možda su i Đavo i Bog u detaljima… zavisi koliko na njih (ne) obraćate pažnju. Sami (pažljivo) birajte.

Sitnice mogu da sačuvaju ili okončaju posao, saradnju, vezu. Mogu da vas odvedu korak bliže ili korak dalje osobi koja želite da budete.  

Koraci jesu sitni, ali svaki korak je značajan. Pažljivo koračajte… i birajte smer, da ne završite u DC-ju ako ste krenuli za Njujork 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Analogične priče

Moj newsletter iznenađenja. Ne znaš kad će tačno da ti stigne u inbox, ali obećavam ti da će priča biti vredna tvog vremena.

Unesite ključne reči za pretragu: